Wednesday, September 24, 2008

Tetap Bersinar Selama RamadHan-TAg-

Salam pembuka bicara..
Terima Kasih Buat saudari Nabilah a.k.a cikgu bella dari teratak mayanya MUYASSARAH.BLOGSPOT kerana memforwadkan @ bhs kasar ala ganas berjaya mengenakan games yg amat mencabar ini pd ana. Pada mulanya berat utk ana nk post blk, walaupun diketahui objektif game ini hanya menguntungkan pihak lawan jer,mana taknya nak mncungkil segala strategi dan rancangan yg tlh disusun rapi dgn diaju2kan soalan2 yg bertubi2 yg memaksa ana memerah sebanting tulang empat kerat utk mnjawabnya(ahaksss) ..Hakikatnya jua pada dasar laut hitam games ni agak membuang masa zahirnya kerana turunnya permainan ini di bulan mulia yg sewajarnya menuntut kita melakukan lbh byk ibadah2 ,qiam malam,Az zikr dan seumpama waktu dgnnya akan ttp jika dilihat dari segi kebatinannya ia dpt mmberi kita sedikit sebanyak manfaat,input2 dan maklumat di mana harus kita perjawabkan sejujur2nya kullu suwalan allati tursilinani(arabic plak,siap ibdal harful wau lagi,huhu= mean All question was sented by her to me :) )kerna ia melambangkan kejatian diri seseorang answerer yg tau mana baik buruknya,mumayyiznya seseorang itu(xpaham,buat2 paham je la,:-?)..

Janibi zalika,ana postkan kembali lambang icon yg kelihatan gah sgt2 ni kerna dgn hanya icon yg berbentuk kepala sekerat dan memakai kaca mata hitam ini jer dpt mengeratkan silaturrahim dan memupuk mahabbah berpuluhan ribu kaki2tangan blogger sesama kita antara satu sama lain.Senyumanmu amat manis sekali walaupun ape jer rintangan yg melanda kau ttp tersenyum indah dan terang bersuluh mnjadi penyuluh kehidupan kita di malam hari.Tp naper warna kuning tu mnjadi pilihan lubuk hatimu?dek kerana ader hubungan dgn kaumkerabat diraja??dek kuning tu warna telur yg disapukan ats kuih tat gulung,ehe..Watevala,jnji tersergam indah :-)..


AlaKulli hal,drpda ana duk merapu lbh byk lg,wajarnya game ni dimulakn sepantas kelajuan cahaya memancar kerna byknya percakapan seseorang tu akan byknya kesilapan2@ khoto'2 yg lahir dr kalam itu..:)
So..SoalanNya berbunyi begini:-

1. Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?
AlQuranul Karim..ia merupakan dusturislam kita,perlukan istiqomah dlm murajaah lbh2 lg apabila dah dipertanggungjawabkan utk mulazamahnya senantiasa sewajar dgn hamilulQuran,ahluLLAh..

2. Apakah benda terakhir yang kamu beli dengan wang sendiri?
Nasi arab Nus Firokh..

3. Dimanakah tempat impian perkahwinan kamu?
Di rumah,di mana2 aje tmpat2 yg tiadanya maksiat dgn alat2 bertali,lagho @ seumpama dgnnya..:)

4. Berapa lama anda rasa hubungan kamu berkekalan?
Hubungan sebagai hamba kpd kholiqnya insyaallah berkekalan.
Hubungan dgn makhluk2 ciptaanNYA,berterusan baik dan berjumpa semula di firdaus azmi kelak.

5. Adakah anda di lamun cinta?
Ntah..Blurr jer..yg penting,WaAn yuhibbalmar'A la yuhibbuha illa LILLAH.:)

6. Dimanakah restoran terakhir kamu makan malam?
Restoran Halal Bangkok..pekena Paprik mutiara,pergh layan jer..

7. Namakan buku terakhir yang kamu beli?
Selalu beli masa ma'rod jer,Ma'Rod Buku di Solah salim dah lama tutup..So,dah xbeli tunggulh thn depan,br beli..Amalan beli kitab sekaligus,ahakss..
Last kitab -MinhatulBari ala syarh Bukhari muallif zakaria Alansori..


8. Apakah nama penuh kamu?
Ahmad SyauKani Ibnu Ghazali..pgl jer syau,x pn pape jela asal xburuk nm tu dan seeeeeedap didengar...uhuhu

9. Kamu lebih senang dengan mak atau ayah?
Dua2 mudah dan senang..kira kamcingla,tp selalunya ade hal,umilah tmpat rujukan utama,ehehe..

10. Namakan seseorang yang kamu ingin jumpa untuk pertama kalinya dalam hidup anda?
Nabi kita JUNJUNGAN RASULLULAH S.A.W NabiyyuNa..Kekasih,Pesuruh ALLAh.

11. Christina atau Britney?
SoalaN minta ditukar..tanyala sape tokoh ulama muassirin ker @ blabla..yg menambahkan tak kurang thaqafah kita ni,hehe..

12. Adakah kamu mencuci pakaian anda sendiri?
yup..selagi kudrat masih ada,gosok2 cuci baju tu sampai berkilat..Skiranya ada keuzuran maka terpaksalah guna bantuan model masa kini,washing machine(kes darurat jer ni)..

13. Tempat yang paling seronok kamu mahu pegi?
tempat2 bersejarah islamiah..insyaAllah murah rezeki nk tunaikan kewajipan bg yg mampu jer rukun islam yg ke 5 ..nk ke haramain,majid nabawi assyarif..Btw siru fil Ardi,fanzuru kaifa kana akibatul mufsidin.

14. Pelukan atau ciuman?
Pelukan Sahabat,berjumpa dan bertemu dgnnya ikhlas liLLah taala.
Ciuman kasih sayang oleh ibubapa yg xberbelas lagi pengorbanan mereka.

15. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag kamu.
1. Ismuha muyassarah a.k.a nabilah..kenalan agama baru secara musyafahah alam maya..
2. Jumpa beliau di iluvislam rasa2nya.klu salah tempat tu,harap nm berkenaan btulkan la yer..Mcm knal,tp di mana yer??..
3. Panggilan dia..ada kronolog nya,huh..Awal perknalan pgl nabilah,then muyassarah,then cik bella,last2 cikgu bella..:)
4. ana slalu kunjung blog beliau..nak kata follower xlah jg,mgkin bacaan hasil pena2nya bleh redakan mana2 insan yg tgh tension tahap air mengelegak,ataupun meneutralkan blk insan2 yg mengalami kemurungan,neuorisis..huhu..
5. Copy Text,ahakss-melalui pengamatan yg xberape nk amat dr penulisan beliau, beliau ni happy go lucky kot org nye.. agaknye je lah.
(P/S to Cikgu Bella: masukkn elaun dlm akaun ana sbb terpuji lebih dr batasan kemanusian :P)

16. 8 perkara yang amat saya gilai
1. Menuntut ilmu minal mahdi ila lahdi..
2. Jaulah mana2 tmpa bersejarah..siru filardi :)
3. Bersukan, alaqlu salim fil jismi salim..
4. Ramaikan Kenalan..
5. Surfing internet..
6. Bersembang2..tp xgila sgt kkdg suka mnyendiri,ehehe
7. Mengemas...xsuka halaman kotor,mgundang Ketidakselesaan..
8. Tido kena cukup atau lbh jam..jgn kurang,xsihat..uhuk:)

17. 8 perkataan yang sering di ucapkan
1. Alhamdulillah
2. La ilaha illa Allah
3. Innalillah
4. Masya Allah
5. Astagfirullahal Azim
6. setaro mano..
7. bereh
8. sedak pok kito

18. 8 buah buku yang paling terbaru dibaca.
1. Tafsir Pimpinan ArRahman
2. Puasa Nabi Mukhtasor Abu Harith& ummu Harith
3. Risalah Ramadhan
4. Manhaj Aqidah
5. Ancaman Bahaya sekularisme
6. Al HAdi Qiraat
7. Novel AKu bukan Utkmu
8. Buku 5

19. 8 lagu yang saya boleh dengar berulang kali.
1. Nasyid2 Malay song
2. Qatrunnada Indon
3. Oppik indon
4. Akhill Hay song
5. Arabic islamic song
6. -
7. -
8. -

19. 8 perkara yang saya pelajari tahun lalu
1. Belajar dan beramal..istiqomah wa mulazamah..:)
2. Mendampingi Ulama amilin Warasatul Anbiyak.
3. AmaR makruf,nahyul munkar.
4. Cuba brkata dgn apa yg dilakukan..
5. Bykkan kenalan,sambungkan silaturrahim.pnjg umur,murah rezeki:)
6. Jaga akhlak & peribadi sbg muslim
7. Ingatkan mati,perbanyakkan zikir dan amal ibadah
8. Jauhkan diri dr habuan dunia..Wamal HayatuDdunia iLLa MataUl'ghurur..

20. Mari mengetag 8 orang lain.
Ni kes balas dendam ker..ish2,ana xbuat kerja2 ni..huhu.
senarai nama2 yg men blasah jer pilih tanpa pilih kasih-masih...

1. Muyassarah - Puan Yg mng-tag..Cikgu Bella
2. Fadeer - Saudara SeiBu pngajian..
3. NAim - Saudara ahliBaitku yg dikasihi
4. LISAM - Saudara yg br shja kenal.
5. Rosli - Uncle yg dikasihi
6. AmeeN - sahabat se jajahan
7. Ameer - sahabat kpd sahabt se jajahan,hu3
8. Saper2 nak..jd sukarelawan di persilakan

P/s = Games NI sekadar mnghiburkan naluri dr melakukan bnda2 lain yg kurang faedah dan melaghakan..Segala yg Baik itu diikuti,jahat itu ditinggalkan..Ma Asobaka min sayyiah famin nafsi,Wama asobaka min hasanah faminaLLAH,,Yg Baik itu Dr Tuhan,Buruk Kelemahan Diriku.....Sekian dr pena,wslm (^_^)..

3 Komentar:

muyassarah said...

pnah jumpe kat iluv islm k? xpena nmpk pun.. silap org tu :P

ape copy2 text org tanpa izin ni??
ish2..
xsruh puji pun,dah la puji gune ayat copy. nmpk sgt puji sbb nk elaun je :(

utk homework ni cikgu bleh bg c+ aje..
sbbnye homewrk lambt anta.
dah la bkn gune pensil 2B
hehehe :P

AhmaD said...

to: muyassarah.blogspot

A,ah jgk cik bella yer..xpnh nmpak plak btg idung kamu kat sana yep..so,jmpa dlm mimpi kut,time tu cik bella jatuh longkang,ana yg hulurkan bantuan,start dr tu la bibik taaruf..ahakss (pe benda la ku duk merapu ni)

-xkan sbb ayat copy & lambat anto tu dpt c+:(,ish2 zalimnya.. xappreciate langsung kerja student mmbanting tulang2 sgla tulang2 sumsum nk jwb Q2 tu...
Mls nk anto dah..
huhuhuhu :-?

muyassarah said...

- 'bibik taaruf'
sila betulkn ayat ini.. liquidkn bibik kpd bibit!
bibik ni adlh org yg diupah utk mmbersihkn umah haha
awk taaruf ngn bibik kan??
bkn ngn cikgu huhuhu

-klu homewrk studnt xmo wat cikgu xrugi ape pun, elaun bulanan jln je..

-c+ ok lah tu. bnyak dah tu.
لان شكرتم لأزيدنكم

.:: KEMBARA INSAN MENCARI TUHAN YANG MAHA ESA ::.